Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

Η Άλωση της Πόλης

                                      

α. Πολιορκία και άλωση της Πόλης
Ο σουλτάνος Μουράτ Β΄, αφού επανέφερε την τάξη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά τη μάχη της Άγκυρας, κατέλαβε τα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη και κατανίκησε έναν σταυροφορικό στρατό στη Βάρνα.

Ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής, αφού έχτισε το φρούριο της Ρούμελης για να εμποδίσει τον επισιτισμό της Πόλης από τον Εύξεινο, πολιόρκησε την Πόλη για 54 μέρες και με τελική έφοδο τη νύχτα της 29ης Μαΐου του 1453 την άλωσε.

Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ΄ έπεσε στο πεδίο της μάχης και ο Μωάμεθ Β΄, αφού λεηλάτησε την Πόλη για τρεις μέρες, την ανακήρυξε πρωτεύουσά του. 

β. Οι συνέπειες

Συνέπειες της Άλωσης:
§         Το πνεύμα του Βυζαντίου μεταφέρθηκε από τους λογίους του στη Δύση.
§         Οι Οθωμανοί έκλεισαν τους δρόμους της Ανατολής, ωθώντας τους Ευρωπαίους στις μεγάλες γεωγραφικές ανακαλύψεις.


γ. Η βυζαντινή πνευματική κληρονομιά

Η ιδεολογία του Βυζαντίου επηρέασε την ιδεολογία του Μοσχοβίτικου Κράτους, όπου αναπτύχθηκε η θεωρία ότι η Μόσχα  ήταν η Τρίτη Ρώμη.

Ο βυζαντινός πολιτισμός επηρέασε τους βαλκανικούς λαούς και οι Ορθοδοξία συνέβαλε στη διατήρηση της πνευματικής τους ταυτότητας στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Συνεισφορά του Βυζαντίου στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό:
  • Διέσωσε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό από την απειλή των αραβικών κατακτήσεων κατά τον 7ο και 8ο αι..
  • Ανέπτυξε μια μεγάλη και πρωτότυπη τέχνη που επηρέασε μεταξύ άλλων την προαναγεννησιακή τέχνη και την οθωμανική αρχιτεκτονική.
  • Διαφύλαξε, καλλιέργησε και μετέδωσε στην Ευρώπη την κλασική κληρονομιά, στην οποία ανήκει και η ρωμαϊκή νομική παράδοση.
  • Ανέπτυξε νέα γραμματειακά είδη και τις θετικές επιστήμες και τελειοποίησε την οργάνωση των κρατικών υπηρεσιών, από την οποία επηρεάστηκαν το Χαλιφάτο, τα μεσαιωνικά βαλκανικά κράτη, η Ρωσία και το Οθωμανικό Κράτος.
  • Συνέβαλε επίσης στη διαμόρφωση της θρησκευτικής μουσικής, του μοναστισμού, των ουμανιστικών ή ανθρωπιστικών σπουδών και άλλων εκφάνσεων του πολιτισμού στη δυτική Ευρώπη..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου